Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Google плюс съвети и трикове

10 октомври 2011
9786 прочитания
9 одобрения
2 неодобрения
Страница 1 от 3Владимир Георгиев
Google+ е следващата гореща социална мрежа с претенции да завладее Интернет пространството. Само за пет седмици след премиерата си тя успя да събере 20 милиона потребители, а в момента те са в пъти повече, при условие че новите членове се допускат единствено с покана.
Трудно е да кажем обаче, че Google+ е най-лесното нещо за разбиране. Има толкова много функции, които могат да объркат начинаещите, а дори ветераните сред социалните мрежи биха се затруднили с откриването на всички важни опции и нюанси, които дефинират конкурента на Facebook. Затова решихме да се заровим надълбоко във всеки аспект на Google+ и да направим цяла селекция от съвети и трикове по въпроса. 

Какво е Google+?
Google+ е последният опит на гигантите от Google да създадат социална мрежа, която да е истински конкурент на Facebook. На 28 юни 2011-а Google+ стартира с частна бета, към която можеха да се присъединяват нови потребители единствено с покана.
Социалната мрежа е колекция от различни социални продукти. Сред тях намираме Stream (следи последните новини), Sparks (енджин за препоръки), Hangouts (видеочат услуга), Huddle (услуга за групова текстова комуникация), Circles (специална услуга за менажиране на приятелите), Games и Photos. 
Защо „Google+“? 
Google избират името Google+, защото искат социалната мрежа да е „разширение на самия Google“. Проектирана е така, че да бъде подобрение на всичко, що е Google. Това е и причина компанията също така да реши да промени знаменитата навигационна лента на Google, за да бъде включен линк към потребителските профили в Google+, както и нова икона, която показва колко известия е получил потребителят подобно на методиката, която използва Facebook.
Основната комуникация
Едни от най-често срещаните оплаквания за комуникацията в Google+ са неща от рода на: „Защо не може да се изпраща съобщение до един от приятелите ми?“ или „Защо не мога да изпратя директно съобщение, както е в Twitter?“, или по-лошият момент „Защо трябва да създавам кръг само за един приятел, за да мога да изпратя съобщение към него?“. Отговорите на първите два въпроса са: „Всъщност може“, а на третия – „Не е необходимо да правите това“. Нека видим как...
Добавяне на повече хора
Ключът в случая е линкът "+ Add more people" до Public бутона. Обърнете внимание, че това е буквално, т.е. този линк позволява да добавите още хора към разговора, а не още кръгове, както мнозина се бъркат. 

Как да не споделяме с всички
Имайте предвид, че по подразбиране онова, което споделяте като информация, ще бъде поствано към Public, но ако искате да промените това, единствено трябва да кликнете на X бутона до Public. Следното действие ще махне публичния кръг от вашия To-списък.
Как да споделяме с конкретни хора
След горното действие съобщенията ви няма да бъдат споделяни публично. Но ако оставите нещата така, постовете ви няма да отиват никъде, тъй като имате нужда от списък, към който да отиват съобщенията (To-списък). За тази цел ползвайте появилия се след горното действие "+ Add circles or people to share with…" и просто въведете желаните имена. След това, започвайки да пишете съобщение, обърнете внимание, че линкът по-долу отново се е променил и вече пише "+ Add more people".
Комуникация за напреднали
Вече знаете как точно да комуникирате с конкретни хора и кръгове, но това, което може би не знаете, е, че също така е възможно да се свържете с потребители, които дори не са членове на Google+ семейството.
Споделяне чрез имейл адреси
Ако в полето с имената на потребителите и кръговете въведете електронна поща, това, което напишете като съобщение или прикачите като съдържание, ще бъде изпратено като писмо на съответния имейл.

Алтернативен метод за покана?
Чрез горното активирате алтернативен метод за присъединяване към Google+. В края на полученото писмо ще видите голям оранжев бутон "Join Google+", чрез който ще можете напълно легитимно да се присъедините към семейството на новата социална мрежа.

Свързване с Evernote 
Споделянето чрез имейл адреси не е никак случайна опция, тъй като отваря вратите към други приложения. Evernote (http://evernote.com) например дава личен имейл адрес, към който можете да изпращате съдържание. Всичко изпратено към този имейл ще се съхранява във вашия Evernote акаунт, а вие можете да споделяте от Google+ именно към този адрес. 
Имейл в Circles?
Хубаво, но сега вероятно си мислите, че ще ви се налага всеки път, когато споделяте съдържание, да пишете съответния имейл... Това не е така. Малката тайна в случая е, че можете да поставяте имейл адреси в Circles. И за да ползваме примера с Evernote - създайте Evernote кръг с вашия Evernote адрес за постване като единствения член на кръга и – воала! -  това е.
9 одобрения
2 неодобрения
Още от рубрика "Интернет и мрежи"
КОМЕНТАРИ ОТ  
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Google плюс съвети и трикове"    

абонамент за бюлетина