Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

PC, лаптоп, таблет, смартфон - как да изберем най-доброто за първия учебен ден?

12 септември 2011
10741 прочитания
4 одобрения
0 неодобрения
Страница 1 от 4

Владимир Георгиев
Съвременното поколение учещи има уникалната възможност да се впусне в дебрите на познанието чрез толкова много допълнителни устройства, всички свързани към глобалната мрежа. Но с настъпването на първия учебен ден решението да се закупи правилното устройство е фундаментална задача, за която ще ви помогнем да направите правилните стъпки. Кое е най-подходящо за нуждите ви? От какво имате необходимост и какво ще е безполезно в търсенето ви на точния хардуер? Кои са параметрите, с които трябва да се съобразявате? На тези и много други въпроси ще отговорим в настоящия материал.

Лаптоп/нетбук
Лаптоп компютрите имат няколко отличителни преимущества над настолните машини. Най-сериозният фактор, разбира се, е мобилността им. Учещите могат да ползват лаптопа си в клас, в библиотеката и дори по време на почивките, когато ще отделят време и на домашните си.
Нетбуците също заслужават вниманието ви, те са малки, леки, далеч не толкова производителни, колкото лаптоп, но за сметка на това със значително по-издържливи батерии.
От какво имате нужда
Дълъг живот на батерията
Ако възнамерявате да ползвате лаптоп или нетбук в учебното заведение, това означава, че не можете да си позволите батерия с живот от 2 часа (средностатистическа издържливост на бюджетните модели). Абсолютният минимум тук е 3 часа за лаптоп и от 6 часа нагоре за нетбук освен ако не желаете да носите със себе си и зарядно.
Ниско тегло
Така или иначе раницата ще ви е достатъчно тежка, не е необходимо да се натоварвате значително повече. В случая не подценявайте теглото на лаптопа/нетбука, защото, когато става въпрос за дълготрайно носене, разликата от 1.2 кг (нетбук) и 2+ кг (лаптоп) е драстична. Прицелете се към модели около 1.5 кг.
Добра клавиатура
На тази машина ще пишете много и тук не става въпрос единствено за онлайн чат, Facebook или Twitter, защото 95 процента от времето за ползване на лаптоп е свързано с работа върху клавиатурата. Ще ви трябва модел, върху който можете да пишете комфортно, бързо и точно. Lenovo например са пословични с качеството на клавиатурите си.

HD, камера за слаба осветеност
Видеочат! Забавно е, когато го правите с приятелите си, а и със сигурност родителите ви ще оценят възможността да ви виждат усмихнати сред съученици и състуденти. Имайте предвид, че всеки лаптоп/нетбук има уебкамера, но не всички са еднакви. Оглеждайте се за такива, които възпроизвеждат добре условията на слабо осветено помещение.
Гаранция и промоционални планове
С настъпването на новата учебна година някои магазини предлагат специални промоции за ученици, така че внимавайте да не ги пропуснете. Обърнете внимание и на гаранцията - какво точно включва, колко е дълга, дали сервизът на производителя може да ви осигури бърза поправка и т.н. 
Конструкцията
Предвид това, че става въпрос за портативна машина, която ще се намира и в силно населени места, обърнете внимание на корпуса и цялостната конструкция на лаптопа/нетбука. Тези джаджи се изпускат често, течности се разливат по тях и прочее, затова, ако можете да си осигурите модел, който издържа на удари, а е и водоустойчив, това ще ви спести много, много ядове в бъдеще.
Сигурност
Този вид техника се краде често. Подсигурете се със застраховка или обърнете внимание дали гаранцията включва подобна опция. Ако машината ви изчезне, трябва да имате необходимия софтуер, с който да защитите данните си (GadgetTrack, Hidden, LoJack).
От какво нямате нужда
Четириядрен процесор
Четириядрените процесори означават производителност, по-висока цена, както и консумация на повече енергия. За учебните ви цели нямате нужда от нещо такова, две ядра са напълно достатъчни. Не се хвърляйте върху нещо скъпо, това е машина, която ще ползвате навън, все пак.
Мощна видеокарта
Последното изречение по-горе важи с пълна сила и тук. Добрата видеокарта ще бъде полезна за много неща, сред които качествено видеовъзпроизвеждане и по-бързо уебсърфиране. Но по-скъпите модели са насочени и към игрите, а игри и мобилен компютър говорят за значително по-висока цялостна инвестиция и доста кратък живот на батерията. Имайте предвид, че за образователните ви цели няма нищо лошо във вградените видеокарти, били те на AMD или Intel.
Твърдотелен диск
SSD-тата са новата мода, превъзхождаща по почти всички параграфи традиционните хард дискове. Но са с осезаемо по-малък капацитет и в пъти по-висока цена. Ние от PC World обичаме SSD-тата, но за целите на ученика са напълно ненужна инвестиция. 
Тъч екран
Още една навлизаща с пълна сила мода, която започва постепенно да превзема и лаптопите. Отвъд маркетинговите трикове обаче имайте предвид, че софтуер, оптимизиран за тъч екран на лаптоп, почти няма. Освен това мобилен компютър с тъч екран е скъпо удоволствие, което не се връзва с бюджетните цели на учещите. Вероятно в края на следващата година, когато се появи Windows 8, ситуацията ще се промени, но към този момент това е нещо, което просто не ви трябва. 

4 одобрения
0 неодобрения
Още от рубрика "Хардуер"
КОМЕНТАРИ ОТ  
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"PC, лаптоп, таблет, смартфон - как да изберем най-доброто за първия учебен ден?"    

абонамент за бюлетина