Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Мисия РС ускоряване: достъпни изпитани средства

08 юни 2011
13024 прочитания
15 одобрения
0 неодобрения
Страница 1 от 5


Хардуерни, софтуерни и мрежови ускорители, които могат да върнат в играта всеки бавен компютър
 
Ускоряването на компютрите е любимо наше занимание и редовна тема на страниците на PC World. От последната подобна публикация обаче измина доста време, през което събрахме още опит, научихме нови трикове и натрупахме изпитана в реални условия и тестове информация за достъпните “РС ускорители”, с помощта на които всеки може да подобри производителността на личната си (или служебна) система поне докато не събере достатъчно средства за по-сериозен ъпгрейд или покупка на нова настолна или преносима машина. Всичко това включихме в настоящата статия, в която предлагаме на вашето внимание повече за хардуерните, софтуерни и/или мрежовите хитринки за подобряване на производителността и улесняване на живота ви. Тези изпробвани на практика средства са фокусирани основно върху Windows 7 базираните компютри, но много от тях са универсално приложими и с други типове платформи. Триковете за ускоряване са обобщени в три отделни секции, но преди да преминем към тях, ще ви насочим към отговора на може би най-важния първоначален въпрос:
Как да разберем дали компютърът ни е твърде бавен?
Само чувството, че компютърът ви работи твърде бавно, не означава непременно, че той наистина е такъв. Има редица фактори, които биха могли да причинят временно намаляване на бързодействието: “забил” принтер, лошо направена уебстраница, сривове в услугата на вашия Интернет доставчик и какво ли още не. Разбира се, има и доста достоверни признаци, които могат да ви подскажат, че нещо не е наред – ако първоначалният старт на машината ви отнема повече от 1-2 минути или приложенията редовно се отварят твърде бавно, почти със сигурност е време да вземете някакви мерки, за да върнете системата си отново “във форма”.
От друга страна, за да сте сигурни в решението си, е добре да разполагате с възможно най-точни данни в цифрово изражение. Как да си ги осигурите? Най-лесният начин е, като използвате периодично някакъв тестов софтуер, с който редовно да оценявате цялостната производителност на системата си. Както обикновено, в Интернет има много такива предложения, включително разработеният в PC World инструмент WorldBench, но в повечето случаи те са платени. Ако все пак нямате излишни средства за инвестиране, можете да се спрете и на някой хубав безплатен продукт, като например PCMark Vantage във или без комбинация с друг от безплатните инструменти на известния разработчик Futuremark, специализиран именно в тази сфера (http://www.futuremark.com/download/).
Всъщност за базова информация по въпроса можете да използвате и вградения инструментариум на Windows – опцията ‘Performance Information and Tools' от контролния панел. Осигуряваните по този начин данни са доста рудиментарни, но все пак са по-добре от нищо.
Така или иначе, независимо какъв точно инструмент сте избрали, важно е редовно да събирате и да си записвате данни за системната производителност. Ако след някой от тестовете видите 15-20% спад в резултатите, значи е време да се вземат някакви мерки за ускоряване. Следват предложенията ни в тази насока.
Хардуерни РС ускорители
Когато искаме по-бърза РС система, най-логичното и естествено решение е да я обзаведем с по-бързи компоненти – памет, видеокарта, процесор и т.н. Хардуерните ъпгрейди обаче не са евтини, затова всеки, който държи да похарчи разумно ограничения си бюджет, ще вложи парите си в ускорителите, от които ще има най-голям ефект. Кои обаче са те? Точно на този въпрос ще отговорим в настоящата секция, базирайки препоръките си на реални тестове на няколко различни комбинации от компоненти. 
 
Установяването на това, кои РС ъпгрейди се отразяват най-добре на производителността на РС-то, е най-ефективно с реални тестове. За изпълнението на тази задача направихме две отделни тестови постановки (системи). Първата е за “обща употреба” и ежедневна работа (офис приложения, базово фоторедактиране, възпроизвеждане и кодиране на видеофайлове), а втората е “геймърска”. След това разграничихме възможните ъпгрейди за тях в 4 основни категории: процесор, RAM памет, хард диск и графична карта.  
Двете основни тестови системи са изградени така, че да отразяват най-добре (според нас) наличните разпространени опции, които подлежат на ъпгрейд към днешна дата: една РС система на около 3-годишна възраст с 3.4GHz Pentium D процесор, 2GB RAM памет, 500-гигабайтов хард диск и видеокарта GeForce 8800GT и една 1-годишна система с 2.8-GHz Core i7 CPU, 4GB RAM памет, твърд диск с капацитет 1TB и ATI Radeon HD 5670 графична карта. Всяка от тях е тествана в различни комбинации от споменатите по-горе категории за ъпгрейд, за да се установи къде ще се оправдае най-добре инвестицията – т.е. кой ъпгрейд или коя комбинация от ъпгрейди ще увеличат най-много производителността на системата. Разбира се, тъй като тестовите системи са по-скоро примерни, така би трябвало да се възприемат и резултатите, но все пак получените цифри дават достатъчно основания за някои изводи и препоръки, които може би ще ви изненадат.
Резултатите от тестовете са представени в следващата таблица, която изобразява в проценти подобренията в производителността със съответните ъпгрейди, а по-долу са изводите и коментарите. 

> Ъпгрейдът на процесора: Както се вижда от таблицата, замяната на Pentium D процесора на “ежедневната” РС система с такъв от клас Core 2 дава моментален и ясно забележим прираст в производителността на цялата система. Ъпгрейдът към  2.67GHz Core 2 Quad пък допринесе с около 36,8% скок на бързодействието при работа с обичайните споменати приложения. Интересно е, че при използване на по-стар 3.0GHz Core 2 Duo процесор подобрението е още по-значително – 52,6%, вероятно заради по-бързата предна шина (frontside bus - FSB) от тази на Core 2 Quad. При всички тези процесорни ъпгрейди още по-значим е прирастът в графичната производителност на системата. Най-хубавото от всичко в случая е, че всички споменати CPU ъпгрейди са сравнително достъпни като цена, като вариантът с най-добро съотношение цена/допълнителна производителност е този с Core 2 Duo.
 
> Ъпгрейдът на RAM паметта: “Народната” мъдрост твърди, че ъпгрейдът на RAM паметта веднага и видимо подобрява системната производителност, още повече че е лесен за изпълнение, a DRAM модулите са относително евтини. Но ако вашият компютър вече е снабден с умерено количество системна памет (да речем, към 2 GB, както е в нашия случай), добавянето на допълнително такова само по себе си едва ли ще даде кой знае колко допълнителна скорост. В нашия пример увеличаването на паметта от 2GB до 4GB повиши бързодействието едва с 1,3% при работа със стандартните приложения и на практика не се отрази изобщо при игрите. (Увеличаването на паметта от 4GB до 8GB в геймърската система ни донесе едва 3% повече бързодействие). Тези тестови резултати на практика обезсмислят инвестицията в повече памет с цел подобряване на производителността – в нея има малко повече резон единствено ако ползвате 64-битова операционна система, която оползотворява по-добре голямото количество RAM памет. 
15 одобрения
0 неодобрения
Още от рубрика "Практика"
КОМЕНТАРИ ОТ  
calgary
16:31, 18 юни 2011
1
одобрения: 0
J.R.
16:24, 20 юни 2011
Добра статия
2
одобрения: 0
Bad to the Bones
stefanbratz
18:09, 21 юни 2011
Добра статия.Благодаря.
3
одобрения: 1
Анонимен
01:00, 10 ноември 2011
Ей вие открихте топлата вода!
4
одобрения: -1
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Мисия РС ускоряване: достъпни изпитани средства"    

абонамент за бюлетина