Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Как работи... компютърното дъно?

17 януари 2011
12012 прочитания
13 одобрения
0 неодобрения
Страница 1 от 4

Владимир Георгиев


С настъпването на новата 2011-та година, ще стартираме нова рубрика, посветена в опознаването на компютърният хардуер и предназначена главно за начинаещи РС потребители, както и за всички, които искат да знаят повече за това, което се случва в кутията и зад интерфейса на програмите. "Как работи..." ще описва основните принципи на работа на РС компонентите, същевременно предоставяйки любопитна информация и полезни съвети. Разбира се, най-логичният избор за начало на подобна рубрика е нервната система на всяка конфигурация, електронната магистрала, по която препускат всички компютърни модули, крепежното звено... компютърното дъно. 

Основен принцип

Като начало, трябва да разберете каква точно е функцията на компютърното дъно. А именно - доставя електроенергия към всички части на машината, същевременно осъществявайки комуникацията между различните компоненти. Накратко, дъното свързва модулите на компютъра.

Тази част от РС-то, измина дълъг път през последните две десетилетия. Едни от първите дъна са съдържали съвсем малък брой компоненти, като първата дънна платка на IBM компютрите е имала само процесор и слотове за карти. Сега може да ви звучи нелепо, но тогава потребителите съвсем не на шега непрекъснато е трябвало да свързват различните компоненти, подобно на пъхане на дискета във флопи. Съвременните дъна обаче, съдържат широк спектър от вградени функции и възможности, които директно афектират компютърната производителност, едновременно с това  криейки голям потенциал за бъдещи ъпгрейди. 

Как точно работи? 

Вече споменахме, че дъното е като електронна магистрала, чрез която отделните компютърни компоненти комуникират и работят в синхрон. А това не е никак лесна задача. Дъното изпраща сигнали, но те трябва да се доставят по правилния начин, към правилния получател. За да се получава всичко в синхрон, компютърното дъно разполага с два процесора, контролиращи всичко, което върви по шината (вж. по-долу "Какво е компютърната шина?"): наричат се "северен мост" и "южен мост" (Northbridge и Southbridge). За да разберете по-добре ролята им, можете да ги разглеждате като пазачи - нищо не минава покрай тях без разбирането и позволението им. Северният мост е отговорен за контрола над данните, до които имат достъп процесора, оперативната памет и видео картата. Южният мост отговаря за трансфера на данни към всичко останало. Двата чипа работят едновременно, за да е сигурно, че всичко върви в правилната посока и в правилното време. Ще разберете по-добре за какво става въпрос със следният пример... Когато кликнете на иконката на дадена програма, за да се отвори, в този момент се изпраща импулс към дъното. Тогава дъното сигнализира хард диска да зареди информацията в RAM паметта. RAM е временна памет и предоставя преходно място за вашата операционна система, настояща информация, програми и прочее, така че централния процесор да има максимално бърз достъп до тях. Това е "временна памет", защото след като изгасите системата, цялата тази информация се освобождава и изтрива. След това, дъното изпраща команда към видео картата, за да изчисли каквото е необходимо за визуалната част (цветове, текст, снимки и т.н.), а оттам видеото изпраща информация обратно към дъното, което препраща същата към монитора. Всъщност всичко това се случва толкова бързо, че информацията, която тръгва от един клик на мишката, за да стигне до изображение на монитора пътува в рамките на наносекунди.
Класификация

Физическото измерение и дизайн на дънната платка се нарича "форм фактор". Не всички дъна имат еднакви размери и затова трябва да обръщате внимание на форм факторите, които основно са ATX, Micro ATX, NLX, WTX и BTX. Първите два са най-компактните и най-често срещаните сред обикновените потребители, докато тези като WTX са големи и подходящи за работни станции.

Компютърното дъно може да бъде класифицирано и според сокета (гнездото в което се разполага централния процесор), тъй като не всички дъна са съвместими за различните видове CPU-та. Сред най-популярните и все още актуални, срещаме Socket AM3 (за процесорите на AMD от серийте Phenom II, Athlon II и Sempron) Socket G34 и Socket G32 (съответно за AMD Opteron 6000 и 4000), както и LGA 1156/Socket H (Intel Core i7 800, Core i5 700 и 600, Xeon X3400 и L3400). Сокета е най-важен в моментите, когато мислите за подмяна на процесора. Затова е препоръчително когато купувате дъно, да бъде с последното поколение процесорен сокет, така че да поддържа поне няколко модела процесори след вашия.

13 одобрения
0 неодобрения
Още от рубрика "Практика"
КОМЕНТАРИ ОТ  
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Как работи... компютърното дъно?"    

абонамент за бюлетина