Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

IBM отново чупи патентни рекорди

Изобретателите от IBM са получили близо 5900 патента през 2010-а, позволявайки на компанията да стане първата, на която се предоставят повече от 5000 патента за година.

12 януари 2011
6595 прочитания
15 одобрения
0 неодобрения

От IBM съобщават, че изобретателите на компанията са достигнали рекордния брой от 5896 американски патента през 2010 г. Така IBM става и първата компания, на която се предоставят 5000 американски патента за една година. Това, разбира се, е и своеобразен "личен" рекорд за IBM от създаването на компанията преди един век, през 1911 г., когато е регистриран и нейният първи патент за изобретение, свързано с перфорирани карти (на илюстрацията).

IBM first patent 1911


Повече от 7000 изобретатели на IBM от 46 различни щата в САЩ и 29 страни по света са допринесли за рекордния брой патенти през 2010 г. Изобретателите, живеещи извън САЩ са допринесли за повече от 22% от патентите на компанията през 2010 г., което представлява увеличение с 27% на приноса на международните изобретатели през последните три години, информират още от компанията.

Всичко това дава възможност на IBM да отбележи 18-та поредна година, през която фирмата е начело в списъка на най-изобретателните компании в света. А по-долу може да се види и списъкът на десетте технологични компании с най-голям брой регистрирани патенти в САЩ през миналата година според патентното ведомство IFI CLAIMS Patent Services.


Top 10 patent IT leaders 2010


През изтеклата година IBM е получила патенти за редица важни изобретения като метод за събиране, анализ и обработка на информация от многобройни източници на данни за пациентите с цел да бъде осигурена по-ефективна диагностика на състоянието им; система за прогнозиране на движението по пътищата на базата на информацията, обменяна по безжични устройства за комуникация с малък обсег; техника, която анализира данни от сензори на компютърни твърди дискове, за предприемане на по-бързи действия в случай на земетресения и други бедствия; технология за създаване на високопроизводителни компютърни чипове, които комуникират чрез импулси от светлина вместо електрически сигнали и др. 

15 одобрения
0 неодобрения
Още от рубрика "Любопитно"
КОМЕНТАРИ ОТ  
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"IBM отново чупи патентни рекорди"    

абонамент за бюлетина