Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Да свържем мобилния телефон с компютъра

05 декември 2006
93948 прочитания
67 одобрения
46 неодобрения
Страница 1 от 2

Рано или късно у всеки притежател на компютър и мобилен телефон се заражда идеята да ги свърже, за да може да обменя информация между двете устройства. Тази обаче на пръв поглед лесна задача може да се превърне в истинска главоблъсканица, особено за начинаещия потребител. Предварителна подготовка Трябва да сте наясно още от самото начало, че връзката между компютър и GSM апарат не се осъществява само с прехвърлянето на файлове между двете устройства. Мобилният телефон може да бъде използван още и за осигуряване на достъп до Интернет, като за целта апарата бива използван за GPRS или CSD модем.

Тази функция обаче е подходяща за разглеждане в отделна статия и тук няма да се спираме на нея. Най-често връзката между компютър и телефон се осъществява с цел синхронизиране на телефонен указател (телефонните номера, които сте запазили в паметта на телефона) с резервното копие на компютъра, прехвърляне на снимки, направени с камерата на телефона, и т.н. Качването на мултимедийно съдържание, предварително обработено на компютъра, в паметта на телефона също не е рядкост. Това е така, тъй като компютрите предлагат много по-голяма функционалност и възможности за предварителна обработка на изображения, видеоклипове и музика, която в последствие да бъде използвана на мобилния телефон.

За разлика от GSM апаратите, които са с компактни размери и могат винаги и навсякъде да бъдат с вас, то компютърът не винаги ви е подръка. Затова трябва и да предвидите, кое е по-удобно да се прави на телефона и кое на компютъра и когато свържете двете устройства, да обмените необходимите данни между тях. Обмен на данни, да но какви? Най-общо можем да разделим на 5 групи видовете информация, която се прехвърля между компютъра и мобилния апарат, като естествено всяка от тях може допълнително да бъде поделена на доста подгрупи: - телефонен указател с допълнителна информация за връзка, като e-mail адрес и други; - календар (списък със задачи), подсещане за важни дати; - милтимедийни файлове: мелодии, лога, картинки, снимки, видеоклипове, музика и записани звуци; - други видове информация (програми, текстови файлове и т.

н.); - компютърни данни, които не са използваеми на телефона, а просто той се ползва като средство за пренос на данни от един компютър на друг. Кой метод за връзка да изберем В зората на мобилните телефони никой не е мислил да си свързва мобилния телефон към компютъра, затова и първите начини за връзка бяха с помощта на специализиран кабел. С развитието на мобилните технологии и по-специално на методите за бежчина връзка това обаче се промени, вече при повечето телефони съществуват няколко алтернативи за връзка. Как обаче да разберете кой е най-удачният за нас? Започваме с най-стария метод, използването на специален кабел, който се свързва към GSM апарата и в другия край към COM или USB порта на компютъра.

Повечето потребители смятат, че връзката през USB интерфейс води до значително подобрение в скоростта на обмен на данни, но на практика само при много малко телефони е така. Повечето модели използват стандартни команди от RS-232 протокола и дори когато са свързани с USB, те просто емулират виртуален COM порт, вместо да използват възможностите на по-бързия интерфейс. Останалите методи за синхронизация на данните са посредством безжична връзка, било то инфрачервена (изисква директна видимост между двата порта и е за малки разстояния) или bluetooth (без директна видимост, с обхват до 10 или повече метра).

За да се възползвате от тях обаче, първо вашият мобилен апарат трябва да разполага с интегриран инфрачервен порт или bluetooth и второ, компютърът също трябва да поддържа тези стандарти. В противен случай няма как да осъществите връзката, ако например на едното устройство имате единия тип, а на другото другия или компютърът не разполага с интерфейса за безжична връзка, използван от GSM апарата. Какво е SyncML Освен немалкото начини за връзка между мобилни устройства (в това число не само мобилни телефони и компютри, но и PDA и други) и синхронизирането на информацията между тях става по-трудно.

Особено ако те са от различни производители и типове и производителите им не са мислили въобще за евентуална възможност за връзка и обмен на данни между тях. Тук на помощ идва стандартът SyncML, който има за цел да осигури единен протокол за връзка между различни устройства, независимо от вида им, операционната система и т.н. SyncML използва XML файлове за обмен на контактна информация, списъци със задачи и други, което му дава висока гъвкавост и възможност за лесно адаптиране към всякакви приложения. Използването на този протокол е възможно дори през Интернет, като по този начин можете да синхронизирате данните си със специализирани сървъри, които поддържат SyncML.

Microsoft, Windows XP SP2 и Bluetooth Хората, които се опитват да инсталират Bluetooth модул на техния компютър, използващ Windows XP със Service Pack 2, редовно се сблъскват с проблеми след инсталацията. Въпреки, че драйверът е качен и уж всичко работи нормално, мобилният апарат не може да бъде открит от компютъра, нито можете да се свържете с компютъра от GSM-а. Причината за тези проблеми се крие във факта, че в SP2 от Microsoft са добавили стандартен Bluetooth драйвер, който е WHQL сертифициран. Същевременно повечето компании, предлагащи Bluetooth модули за компютри се разпространяват с несертифицирани от Microsoft драйвери.

При това положение, макар че би трябвало операционната система да попита преди да се инсталира несертифициран драйвер, това не се случва и автоматично се избира стандартния драйвер от Microsoft. Той обаче се оказва несъвместим с голямата част от наличния на пазара хардуер и макар да изглежда, че всичко е наред и работи, то в действителност не е така... Решението е съвсем просто, необходимо е да отидете в Device Manager и от категорията Bluetooth Devices да изберете Properties и от там да обновите драйвера за Generic Bluetooth Radio. В новопоявилия се прозорец би трябвало да видите освен Generic Bluetooth Radio и още един драйвер, който не е WHQL сертифициран (нещо от типа на CSR USB Bluetooth Device).

Необходимо е да изберете несертифицирания, след инсталацията на който bluetooth връзката с мобилния телефон би следвало да се осъществи без проблеми. Софтуерът за синхронизация Обикновено в комплекта на повечето мобилни телефони е включен и диск със специализиран софтуер за синхронизация с компютър, независимо дали има и кабел, IR порт или Bluetooth поддръжка. Например стандартният софтуер за Nokia се казва PC Suite, при Samsung — PIMS, мобилните апарати Motorola използват Mobile Phone Tools и т.н. Тези приложения разполагат с базова функционалност, която не винаги е достатъчна за всички потребители, а да не говорим, че често имат проблеми със съвместимостта с някои операционни системи, специфични начини на връзка с определени модели и т.

н. Това е и причината немалко компании и отделни потребители да се заемат с нелеката задача да създадат собствени приложения за връзка с дадени GSM апарати. Така в момента има доста интересни и полезни програми, които осигуряват повече възможности и по-лесна и безпроблемна работа за различните марки и модели телефони, от стандартните такива разработени от производителите. Такива са например Logo Manager (www.logomanager.co.uk) за телефоните на Nokia, Oxygen Phone Manager (www.opm-2.com) с различни версии за Symbian базирани мобилни апарати, както и за други модели на Nokia и Samsung. За по-новите мобилни апарати на Motorola може да пробвате руската програма P2KTools (p2ktools.

motofan.ru). Какво да правим с кирилицата Доста от мобилните апарати у нас се продават с кирилизиран интерфейс, който, освен менюта на български език, ни дава възможност да пишем на кирилица, когато изпращаме SMS съобщения например.
67 одобрения
46 неодобрения
Още от рубрика "Хардуер"
КОМЕНТАРИ ОТ  
diliian
20:01, 05 декември 2005
Темата е много актуална и интересна,може да бъде продължена в детайли и конкретни модели.Този бърз поглед е добро начало,финала е подмяна на софтуер за GSM
1
одобрения: 0
Анонимен
16:48, 06 декември 2005
pitai v foruma tam 6ti kajem kak stava.....no koi ne razbira da ne pipa,....ostavete gi kakvo vi lajat:-))))
2
одобрения: 0
Анонимен
14:11, 13 декември 2005
Как става смяната на софтуера наистина трябва да видим скоро по страниците на списанието
3
одобрения: 0
Анонимен
12:10, 14 декември 2005
nima.............:-))))))))))))))))
4
одобрения: 0
Анонимен
19:48, 14 декември 2005
да бе, представяш ли си! аре стига лигни навсякъде по сайта
5
одобрения: 0
Анонимен
09:16, 27 декември 2005
sre6tu kinti:-)))
6
одобрения: 0
tapak
10:19, 29 март 2006
tapaci!
7
одобрения: 0
пешо
00:16, 04 юни 2008
тва е тъпо
8
одобрения: 0
д
16:37, 22 януари 2009
някои ако зне как да си прехвърла без усб
9
одобрения: 0
rostislava
11:10, 21 март 2009
tapo
10
одобрения: 0
martinnn
12:35, 31 май 2009
тъп00о0о0о0о0о0о0о еййй...
11
одобрения: 0
Анонимен
20:22, 29 септември 2009
12
одобрения: 0
Анонимен
16:26, 20 април 2010
kjgf
13
одобрения: 0
killer
09:32, 07 септември 2010
14
одобрения: 0
мони
19:46, 10 декември 2010
Здравейте, искам да си кача снимки от компютъра на телефона без разни програми които са трудно намираеми.Тъй като вчера си купих телевон самсунг с5230 стар искам да си кача снимки от компютъра на телефона ???? помощ !
15
одобрения: 0
Анонимен
16:36, 21 януари 2011
не да пише разни глупости а искам ка се качва снимки
16
одобрения: 0
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Да свържем мобилния телефон с компютъра "    

абонамент за бюлетина