Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Обнародваха списък с бъдещите открития, направен преди 350 години

04 юни 2010
6542 прочитания
18 одобрения
2 неодобрения

На 7 юни в Лондон ще бъде отрита изложба, посветена на 350-годишнината на Кралското общество – главната научна организация на Великобритания. Един от най-привлекателните експонати в нея ще е списък с бъдещите открития, съставен през 1660-те години от знаменития учен Робърт Бойл. Списъкът ще бъде представен за първи път пред широката публика.

Много от предсказанията на великия химик се оказват удивително точни. Така например, човекът се научи да лети, изобрети леката и здрава броня (кевлар), разработи препарати, способни да влияят на въображението, съня и паметта (психотропни вещества). Освен това, има и забележителни достижения, такива като трансплантация на органи (но все още не умеем да лекуваме от разстояние, както си е мечтал ученият), точна картография (Google Maps), високопроизводително селско стопанство. Към някои от откритията човечеството само се е доближило (връщане на младостта), а за други само мечтае (превръщане на едни метали, животни и растения в други).

Редакцията на вестник Times е помолила няколко съвременни учени да вземат участие в съставянето на нов списък с откритията за предстоящите години. Така сегашната наука си поставя като по-далечна цел да открие извънземен живот, да докаже хипотезата на Риман, да разработи ваксина срещу СПИН, да се научи да разделя металите в сплавите, да лекува психичните заболявания и рака.

Човечеството има и съвсем фантастични мечти – да създаде супер-памет (която ще ни позволи например да научим китайски за няколко минути) или машина на времето. И може би тези мечти ще се струват смешни на хората след 350 години...

18 одобрения
2 неодобрения
Още от рубрика "Наука"
КОМЕНТАРИ ОТ  
скептик
11:22, 04 юни 2010
Днешната наука е до голяма степен следствие на науката от 17 век насам. Дали науката след 300 години ще се основава на нашата?
1
одобрения: 1
pepe.manshon
11:36, 04 юни 2010
@ скептик

Това е вярно само до някаква степен. Например в субатомарния свят важат съвсем различни от Нютоновите принципи. Затова, да науката след 300 години ще се основава на нашата, тъй като физичните закони са си физични закони независимио от времето. По-важното е да се уточни за каква наука (микро или макро физика) говорим :)
2
одобрения: 1
God? Well... you know, when you want something really bad and you close your eyes and you wish for it? God is the guy that ignores you.
Sten
21:19, 04 юни 2010
Не ми стана ясно дали тези предвиждания са били обвързани с някакви години/срокове. Ако е така и сър Бойл е познал поне половината,ще бъда много впечатлен. Често се е случвало такива(уж научни) предсказатели да правят линейна екстраполация според познатото на тях ниво на науката/техниката,а действителната линия на развитие се оказва или по-стръмна,или - обратното. Например Айзък Азимов през 60-те години си е представял гигантски ЕИМ(компютри),закопани под земята. А днес с достатъчно пари можеш да се обзаведеш със суперкомпютър дори вкъщи.
От друга страна през 70-те и 80-те години много хора са вярвали,че през 2000г. пътуването до Луната и летящите автомобили ще бъдат ежедневие.
С това разбира се нямам намерение да оспорвам приносът на господин Бойл към нашите познания за Вселената днес.
3
одобрения: 2
Roberta
17:56, 08 юни 2010
Ще кажа само едно според мен статията е супер.Но съм и съгласна с pepe.manshon
4
одобрения: 0
robinjack529
13:36, 11 септември 2016
Farah is a top Real Estate broker at home Life Bayview, with a particular focus on Richmond Hill in York region and Toronto. Farah is amongst the top 5% Agent in Canada and has earned numerous awards in the last 10 years for her quality services.
richmond hill real estate [ препратка ]
5
одобрения: 0
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Обнародваха списък с бъдещите открития, направен преди 350 години"    

абонамент за бюлетина