Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Обзорен тест на портавивни твърди дискове

Библиотеките вече не са това, което бяха

09 май 2010
8545 прочитания
18 одобрения
1 неодобрение
 

Николай „Aegir” Колев
Валентин "Kosh" Марков


Оставям „Скитницата” на нощното шкафче до мене. Още не съм сигурен дали ми харесва, ама както и да е. Българска, първо издание. Около 700 страници. Тежи има-няма кило и половина...

Малко по-високо на библиотеката е подредена стройна купчинка от DVD-та. Петте сезона на Вавилон 5. Миналата седмица рових за някаква книга отзад и съборих едната кутийка. Твърд полистирол. Счупи се. Жалко. Май трябваше да си купя десетина от ония Attachable Case. Последния път ги видях в хипермаркета...

 

Отварям вратичката на библиотеката да си огледам колекцията от макети на самолети. Встрани от нея стоят четири кутии със стари снимки. Черно-бели. Олд-скуул. Някой ден, който не ме мързи така зверски май ще взема да ги дигитализирам.

На бюрото до мен прилежно подредени стоят осем портативни 2,5-инчови външни твърди диска за финален оглед. Народни модели. Всичките с USB 2.0; къде ще се силя – и без това дъното ми не поддържа новия стандарт. Общ обем  - има-няма четири терабайта. Вземам кутийката на първия, който ми попадна. Стикерчето на него гласи: “500 GB преносим обем. Стигат за до 60 часа HD видео, 125 хиляди MP3-ки и 100 хиляди снимки”. Ами, може и малко да преувеличават, мисля си. Особено за MP3-ките, като направих сметката, ако са с прилично качество хваща някъде 80 хиляди...

Поглеждам още един път пълната с книги библиотека, после отново “Скитницата”. Правя няколко бързи сметки:

1 . Осемте диска като общ обем и тегло са точно колкото томчето на Стефани Майер. 

Всички дискове ще се съберат само в една от кутиите със снимки.

2. В библиотеката имам над 1000 тома, всеки средно 400 страници. Тежат примерно 400 килограма.

3. В електронен формат книга с обем около 400 страници в зависимост от формата има

размер, който с много грубо приближение може да достигне 5 MB.

4. От 2. и 3. следва, че книгите от цялата библиотека в цифров вид могат да тежат максимум 300 грама.

Не ме разбирайте погрешно. Аз съм консервативен и трудно бих се отказал от книгите на хартия. И то не защото напоследък, с оглед на цените, притежанието им може вече да мине за признак на статус. Хартията дава различно преживяване. Пък и без това доста вися пред компютъра. Почвам да го свързвам само с работа. Четенето, то е нещо друго?

Пф, а между другото Windows-а на лаптопа е тръгнал да си ходи. Просто го усещам как се влачи все по-често като свинско черво. Някой май трябваше да направи бекъп, докато беше млад и незатлачен. Само дето хардът му все ми е малък и за архива на операционната система така и не остана място.

Може би, друже, вече схващаш накъде бия. С поредица от разхвърляни мисли (своего рода scrap objects) ти нахвърлях основните приложения на портативните твърди дискове, при това изобщо не споменах синхронизацията на файлове между компютри и други повече или по-малко умни или малоумни устройства, с които се напълват всичките ми джобове.

Пазарът на външни твърди дискове е достатъчно консервативен, така че повечето от моделите, които ти представихме с колегата Денислав Славчев през последните две години, все още са актуални. Ето защо не бива да се учудваш, че селекцията тоз път може да ти се стори по-екзотична. Отгоре на всичкото Seagate (какво светотатство) отсъстват. Между другото, бяха поканени, тия неща при нас СА концерт по желание. Не са решили, не са дошли. Честно казано, доста повече ми липсват по-така моделчетата на Transcend и Silicon Power, ама за тях – следващия път. Хайде сега съвсем по същество.

P.S. И за бога, не ме питайте отново защо и аз не съм сложил разни графички и тестове за производителност. Още си пазя онова писмо от предния път. Приятно четене/псуване!  


Прочетете пълния текст в Project One

18 одобрения
1 неодобрение
Още от рубрика "Ревю"
КОМЕНТАРИ ОТ  
Анонимен
13:09, 09 май 2010
Добра статия.
1
одобрения: 0
paisii2007
11:42, 11 май 2010
SSD баце, SSD ..... HDD са евтиния, ама не са гъзария .... Майтапа на страна, статията в списанието е готина. Аз отдавна съм фен на екипа ... Поздравления!
2
одобрения: 0
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Обзорен тест на портавивни твърди дискове"    

абонамент за бюлетина