Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Ревю на Radeon HD 5830

Видеокартата, която си търси цената

01 март 2010
9303 прочитания
23 одобрения
0 неодобрения

“… being caught in between

аll you wished for and all you’ve seen…”

Donna De Lory, In the SunНиколай "Aegir" Колев


Десетият Evergreen на ATI вече е тук. Точно месец, след като се заговори особено упорито за нейния анонс, Radeon HD 5830 е факт. Въпросът, на който трябва да си отговорим в края на тези странички е дали  младшият Cypress има потенциала да стане евъргрийна на първото DirectX 11 поколение видеокарти подобно на Radeon HD 4830 и Radeon HD 4850 или ще остане мъничко зелено или червено петънце (в зависимост от това дали мислите за нея предимно като за Кипарис или пък за нещо, в която бие червеното „сърце” на ATI) в историята.

Защо я чакахме


Ентусиастите, овърклокърите, модърите, геймърите, които се интересуват от хардуера, затворен в компютърната кутия до себе си и изобщо всички, попадащи в достатъчно широкото понятия power user-и, което на български горе-долу се превежда като разбирковци, спецове и прочее звезди и звездички от различна величина просто обожават продукти като Radeon HD 5830.

Въпреки, че видеопроцесорът в основата на Radeon HD 5830 е дериват, получен с отнемане на функционални блокове, а не абсолютен аналог на базовия чип Cypress, използван в едночиповия флагман -  Radeon HD 5870, поне на теория принадлежността му към върховата Evergreen фамилия е залог за висока производителност и пълния функционален арсенал на поколението R5K на възможно най-ниска цена.

В очите на опитния потребител логиката при покупка на подобен продукт е същата като при избор на младшия представител на дадено процесорно семейство, който след овърклок да бъде сведен до старши модел. Или пък е резултат на разумен компромис между цена и производителност за извличане на максимална полезност (value) от продукта: примери за такива решения са изборът на Core i3 500 процесор вместо Core i5 600 или на четириядрен Athlon II на 2/3 от цената на съответстващия му Phenom II.

Пазарно позициониране

Още в средата на октомври в ценовата листа на AMD/ATI се отвори широка празнина между старшия Juniper – Radeon HD 5770 и досегашния Cypress младши – Radeon HD 5850. Първоначалните им препоръчителни крайни цени бяха фиксирани съответно на $160 и $260 за Щатите, а високото търсене и първоначалния дефицит на HD 5850 покачиха цената й до $310. Това е и най-ниската цена, на която може да бъде купена картата отвъд Океана. При положение, че HD 5570 вече се намира в Щатите под $150, въпросната фуга се разшири до пълноразмерна пропаст – $160 номинална разлика и повече от два пъти в цената са сериозен повод за размисъл дори за потребителите от държави с високо развита икономика.

В България пропорцията между двете цени не е чак толкова явно изразена. Мощните ритейл вериги заради високия си оборот получават сериозни отстъпки от производители и дистрибутори и в момента продават Radeon HD 5570 на цени, започващи от 275 лева срещу най-ниска цена от 480 лева за Radeon HD 5850. В същото време търговците на дребно трудно могат да си позволят да продават HD 5570 под 300 лева и HD 5850 – под 520. Както и да го смятаме, разликата между цените на двете карти е над 70%.

 
В момента ATI са монополист на пазара за DirectX 11 решения и Cypress-ите се харчат добре, а е съвсем нормално да искаш да продаваш повече 5850-ки вместо тяхна по-евтина алтернатива HD 5830. Отлагането на най-младшия Cypress е напълно логично от пазарна гледна точка, ето защо вярвам, че забавянето на дебюта й няма много общо с технически проблеми, както гласеше мълвата.

Статията продължава на страниците на:


23 одобрения
0 неодобрения
Още от рубрика "Ревю"
КОМЕНТАРИ ОТ  
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Ревю на Radeon HD 5830"    

абонамент за бюлетина