Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Ревю на Radeon HD 5570

Струва ли си да се икономисва при покупка на бюджетна видеокарта?

10 февруари 2010
8137 прочитания
13 одобрения
0 неодобрения

Николай "Aegir" Колев

Липсващото парченце от мозайката вече е тук. След появата на Radeon HD 5450 миналата седмица в семейството на Evergreen-ите се отвори празнина между току-що споменатият и най-младши представител и бюджетната геймърска видеокарта Radeon HD 5670. Подобно на природата, маркетинговите спецове на ATI също не търпят празноти и едва дена след анонса на Cedar Червената гвардия Radeon 5K се сдоби с ново попълнение. Името й е Radeon HD 5570 и струва около 140 лева.

Вътрешни и външни конкуренти

Въпреки, че от ATI считат младшия Redwood за идеен наследник на Radeon HD 4650, ние ще го разглеждаме и оценяваме преди всичко като заместник на старшия модел HD 4670. Първата причина за това е значителната разлика в производителността между двата HD 4600 модела и първият е твърде лесна жертва за HD 5570. Втората, по-важна причина, се явява фактът, че поне в обозримо бъдеще между HD 5570 и HD 5670 няма да има междинна видеокарта, така че дали липсва достойна алтернатива на едно от най-високо оценяваните value* решения в портфолиото на Червените е нещо, което трябва да се провери. И накрая, докато сме още в началото на обзора, нека в духа на Проекта приемем, че чашата е наполовина пълна и очакваме от Radeon HD 5570 да очарова, а не да разочарова или да ни остави безразлични.

В Червения тим считат за основен противник на HD 5570 конкурентните видеокарти, използващи видеопроцесора GeForce GT 220. Въпреки, че ако разгледаме противопоставяне единствено на ниво цена и игрална производителност, в сравнението е резонно да се включат още GeForce 9600GT и по-евтините GeForce GT 240 с GDDR3 памет, комплексният анализ на спецификациите (вкл. формат и консумирана мощност) показва, че изводите на хората от ATI са коректни.

Обещанието формулирано в слогана от официалната презентация на производителя е „Графика за всичкo”. Задръжте го във фонов режим някъде в главата си, защото ще се върна на него в обобщението, за да проверя до каква степен е изпълненo.

Решението: кодово име „Мантикора”

Подходът при проектирането на видеокартите на ATI за последните поколения остава същият и може да се определи като модулен. Същността му е следната: Разработва се базовия видеопроцесор, предназначен за Performance/Enthusiast сегмента, което в традиционна терминология ще рече високия среден до ниския висок клас. Такъв чип в поколението R5K е Cypress. Абсолютният флагман се получава чрез комбинирането на 2 чипа на една платка – Hemlock. Продукти от по-ниски класове се получават като деривати на основния чип, в които пропорционално се намалява броя на функционалните блокове – така получваваме Juniper, Redwood и Cedar. Следващите два компонента, с които си служат производителите за диференциране на продуктите са ширината на шината за достъп до паметта и ефективната работна честота на паметта. Накрая, модификациите на честотата на графичното ядро и обема на видеопаметта са по-скоро козметични инструменти.

В духа на гореописаната процедура Radeon HD 5570 можем да сравним на мистично създание като мантикора (няма да кажа Франкенщайн, нито пък - двигател на BMW в шаси на Голфче, защото се разбрахме, че гледаме на тестовия обект позитивно, ако и докогато е възможно). Метафоричната предница е процесорното ядро Redwood (като при HD 5670) с неговите 400 потокови процесора, 20 текстурника и 32 блока за растерни операции. Работната му честота, обаче, е понижена от 775 до 650 MHz. Метафоричната задница пък е паметта – тип GDDR3 с обем 1 GB и ефективна работна честота 1800 MHz напълно идентична с използваната в Radeon HD 5450.  

За сравнение, при старшия модел HD 5670 се използва GDDR5 на ефективна честота от 4000 MHz, следователно пропускателната способност на канала за достъп до паметта е намалена повече от два пъти. Именно този фактор ще се окаже ключов за по-ниската цялостна производителност на видеокартата.Статията продължава на страниците на:

13 одобрения
0 неодобрения
Още от рубрика "Ревю"
КОМЕНТАРИ ОТ  
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Ревю на Radeon HD 5570"    

абонамент за бюлетина