Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Пазарната реализация на Larrabee се отменя, но не и самият проект

В Intel са решили през 2010 г. да не пускат отделни видеокарти на базата на графичната си архитектура Larrabee, както се планираше първоначално, но работата по проекта ще продължи.

07 декември 2009
2757 прочитания
7 одобрения
0 неодобрения
Това твърди публикация в изданието AnandTech, според която силициевият гигант се е отказал от пускането на пазарни продукти под формата на дискретни графични адаптери или част от HPC (High Performance Computing) платформи, базирани на Larrabee, което се планираше за следващата година. Според колегите обаче, работата по този проект ще продължи и занапред макар и с малко по-различен акцент - графичните чипове от новото поколение ще се използват като инструмент за изследвания и разработка на бъдещи продукти. Това значи, че засега Larrabee ще остане на пазара само под формата на програмна платформа за разработчици, използваема както от специалистите на Intel, така и от други компании.


Според наличната информация, причините за това решение на Intel са в някои проблеми както от хардуерно, така и от софтуерно естество - процесът на разработка на първите чипове Larrabee е забоксувал и Intel не само изостава в догонването на конкурентните графични архитектури NVIDIA Fermi и AMD Cypress, но е назад и от собствения си график, подчертават от AnandTech. Работата е там, че по производителност новите GPU изделия на гиганта едва достига средното ниво и е все още далеч от топ решенията на конкуренцията.


Проблемите със софтуерната част на Larrabee основно са свързани с драйвери и поддръжката за API Direct X 9, Open GL и т.н. и, макар че те са преодолими, отмяната на пазарните превъплъщения на Intel Larrabee си остава добра новина за ATI и NVIDIA, които могат да си отдъхнат от опасенията, че през 2010 г. към тяхната изконна територия претенции ще предяви и нов силен участник.


7 одобрения
0 неодобрения
Още от рубрика "Видеокарти"
КОМЕНТАРИ ОТ  
Neo2SHYAlien
11:50, 07 декември 2009
не ме очува това толквоа много су шумеше за новата супер видеокарта на интел, а те самите нямат нито една читава че дори би било странно изведнъж да извадят нещо толкова яко
1
одобрения: 0
- Би ли ми казал кой път да хвана оттук? - попита Алиса.- Зависи накъде отиваш - отвърна Котаракът.- Все едно накъде...- каза малкото момиче.- Тогава е все едно кой път ще вземеш - рече Котаракът.
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Пазарната реализация на Larrabee се отменя, но не и самият проект"    

абонамент за бюлетина