Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Безплатни програми за редактиране на снимки

В тази статия ви представяме ще намерите ревюта на 5 от най-използваните безплатни програми за обработка на снимки: GIMP, XnView, Paint.net, PhotoFiltre и PhotoScape.

08 юни 2009
50243 прочитания
103 одобрения
20 неодобрения

Ивайло Йошков

Изглежда, че фотографията е едно от малкото неща, които не са засегнати от икономическата криза по света. Възможно е дори точно тя да стимулира все повече хора да се насочват към това изкуство. И все пак нека го кажем в цифри – само във Facebook вече са качени над 10 милиарда снимки... това е повече от населението на земята. Ако пък съберем три от най-популярните социални мрежи – Facebook, Flickr и Photobucket ще получим около 20 милиарда снимки, което е сериозно количество. Някои прогнози сочат, че само през 2009 година по света ще бъдат направени над 80 милиарда снимки.

Всичко това довежда до няколко неща. Едно от тях е мощен подем на фирмите производителки на фотографска техника. Макар да се чуват слухове за финансови проблеми, големите играчи на пазара продължават да разработват нови модели. В компактния клас актуалните модели вече се сменят само през няколко месеца. При огледално-рефлексните апарати този период е по-дълъг, но забележително по-кратък в сравнение с преди няколко години. Всичко това доведе до снижаване на цените и до по-високи продажби.

Какво насочи толкова много хора към цифровата фотография? Причините със сигурност са комплексни. От една страна ниските цени направиха фотографската техника за любители изключително достъпна. Вече за около 300 лева можете да намерите чудесен компактен фотоапарат, с който да правите висококачествени снимки за спомен по време на пътуване или на купон. Това обаче не е всичко.

Преди дигиталната ера за много хора фотоапаратът представляваше една загадъчна черна кутия, в която не е съвсем ясно какво точно се случва. Съответно крайният резултат, снимката, обикновено не можеше да се предвиди как ще изглежда. Фотографията беше изкуство за малцина избрани образовани фотографи. Да не споменаваме, че самата обработка на филмите изискваше много време, прекарано в тъмната стаичка, и разбира се – средства.

Колкото и да не ни се иска, романтичната епоха на аналоговата фотография уверено върви към края си. Цифровите фотоапарати предлагат едно незаменимо предимство – снимката се появява веднага пред очите ви и ако резултатът не е задоволителен, просто опитвате отново. Вече няма нужда да чакате със седмици преди да видите кадрите, нито пък се налага да разчитате на съмнителното качество на копиране в кварталното фотоателие. Освен това можете да направите колкото си искате еднакви кадъра, без това да ви струва дори стотинка.

Компактните фотоапарати предложиха на любителите много автоматични настройки и функции, с които да се получава качествена снимка при почти всякакви условия, без това да изисква каквито и да било познания от страна на фотографа. Създаването на една фотография обаче не приключва с натискането на спусъка на фотоапарата или щракването на затвора. Проявяването на снимките от филма или даунлоудването им на компютъра също не е краят на процеса, освен ако те не са предназначени само за семейния албум.

Редактирането на снимките не е нещо ново и в никакъв случай не е характерен единствено за цифровата фотография. Всеки уважаващ себе си фотоентусиаст по време на аналоговата ера задължително трябваше да има у дома добре обзаведена фотолаборатория, известна като „тъмната стаичка”. Там благодарение на сериозни знания и усилия снимките се променяха до неузнаваемост.

При цифровата фотография положението е много подобно – ако искате да постигнете резултат, който да публикувате на личния си сайт, в някой фотоконкурс или фотографски форум, свалянето на снимките на компютъра е едва началото на дългия процес на последващата обработка. Дългите часове в тъмната стаичка, сега са заменени от дълги часове пред компютъра. Това отвори нови хоризонти пред любителите, които не могат да вложат в хобито си достатъчно средства и знания, но пък за сметка на това разполагат с много ентусиазъм.

Все пак преди да седнете пред компютъра, особено ако сте притежател на компактен фотоапарат, можете да използвате внедрените във софтуера му възможности за корекции. Макар опциите да не са много, резултатите могат да бъдат впечатляващо добри. От Ricoh например например са включили в софтуера на камерите си възможност за корекция на тоновете, на яркостта и на контраста. От Canon пък залагат на по-лесната и интуитивна корекция, за да създадат функцията Face Brightener за осветяване на попаднали в сянка лица. Сред другите корекции, които предлагат различните производители, са превръщане на снимката от цветна в черно-бяла, корекция на белия баланс, корекция на червените очи и т.н.

Последващото коригиране във фотоапарата обаче не е гаранция за качество. Колкото и да е добър LCD-дисплеят на фотоапарата е малък, което прави по-малките детайли трудно забележими. Освен това яркостта и контрастът на дисплея може да не са настроени правилно, което да ви принуди да прекалите с корекциите на снимките, а отпечатаните или показани на монитор коригирани кадри биха изглеждали трагично.

И така в края на краищата се налага снимките да бъдат обработени на компютър. Ако използвате операционна система Windows и не сте инсталирали допълнителен софтуер, ще ви се наложи да редактирате снимките си на MS Paint. Вероятно още на първия кадър ще разберете, че тази програма е предназначена за рисуване, както пише в името й, а не за обработка на снимки. След като поровите дори само 5 минути в Google, ще останете с убеждението, че Adobe Photoshop е най-добрата програма за редактиране на изображения на пазара. Да подчертаем – на пазара, а не просто в интернет! Програмата е платена и новата версия CS4 струва над 800 евро. Разбира се, кракнати версии се намират, но повечето не работят съвсем добре, а пък и използването им е незаконно.

Освен това трябва да си помислите дали изобщо имате нужда от толкова мощен редактор, особено, ако сте начинаещ любител. Photoshop е доста тежка програма, и ще окупира значителна част от ресурсите на компютъра ви. Повечето от функциите му едва ли някога ще ви влязат в употреба, освен ако нямате намерение да се занимавате с професионална обработка на изображения.

В интернет обаче има и многобройни безплатни програми за редактиране. В сравнение с Photoshop те са много по-леки, а по отношение на използване са по-лесни и интуитивни. Повечето предлагат изобилие на функции и ефекти, но всяка от тези програми си има своите силни и слаби страни. Всяка една от тях обаче ще може без проблеми да върши ежедневната работа по снимките ви и да прилага най-често използваните корекции бързо, лесно и качествено.

По-долу в тази статия ви представяме ревю на 5 от най-използваните безплатни програми за обработка на снимки: GIMP, XnView, Paint.net, PhotoFiltre и PhotoScape.

 

GIMP – безплатният Photoshop

 

GIMP, или GNU Image Manipulation Program, е създадена през 1996 и оттогава се е утвърдила като една от най-мощните програми с отворен код за обработка на изображения. Отначало е е насочен предимно към Linux и Unix потребителите, но вече е достъпна и версия за Windows.

Във много форуми за GIMP се говори като за „безплатната версия на Photoshop”. Още първото зареждане на програмата подкрпя това твърдение – програмата предлага функции като layers, channels, paths и цял комплект инструменти за рисуване. В старите версии интерфейсът беше доста объркващ, но това вече е коригирано. Например почти всички функции в стария интерфейс се избираха с десен клик върху снимката, докато в новия се работи с меню, намиращо се в горния край на екрана.

Едно от нещата, които със сигурност ще ви допаднат е, че програмата непрекъснато ви поднася актуализираща се информация за изображението, с което работите, оптимизирайки пространството на екрана. Така разполагате например с прозорец, в който постоянно актуализираща се графика показва нивата на яркостта. Има и прозорец за навигация, който е много удобен, когато работите над силно увеличено изображение. Новост пък е прозорецът “Fonts”, с който можете да избирате шрифтове за работа с новия текстов инструмент.

Работата с GIMP като цяло е лесна, забавна и със задоволително качество. И все пак зависи с каквото точно сравняваме. На фона на останалите безплатни редактори, програмата е перфектна. Ако сравняваме обаче с Photoshop веднага ще забележим недостатъци.

Едно от основните затруднения са четките. Наистина рисуването с тях на пръв поглед е добро, но при внимателно вглеждане пикселите си личат. Освен това колкото по-голяма четка използвате, толкова по-бавно работи тя. След работа с тях можете да забележите и подозрително омекотяване на изображението, в районите където сте ги използвали. Това понякога е незабележимо, но в други случаи снимката ви би изглеждала много изкуствено.

GIMP възпроизвежда цветовете почти идеално. Има обаче един огромен проблем – програмата „забравя” да конвертира цветовете при копиране от една цветова гама в друга. Ако копирате например част от sRGB снимка върху същата снимка, но в AdobeRGB гама, ще получите много ясно забележимо разминаване между цветовете. Спасението е да изберете Image/Mode/Convert в цветовия профил и да продължите да работите спокойно.

Като за безплатен софтуер GIMP се справя много добре с не съвсем лесни задачи като премахването на червените очи и настройването на Levels и Curves. Както споменахме по-горе, контролът на тези функции е много удобен, заради добавената хистограма, което е неочаквано за безплатен софтуер, а резултатите са професионални и качествени. За съжаление не е същото положението с другите любими ефекти Blur и Sharpen. Използването на стандартния Gaussian Blur в GIMP за съжаление остава доста видими ефекти и едва ли ще успеете да заблудите някого, че така сте заснели снимката. За потребителите на Ubuntu има плъгин, наречен Focus blur for GIMP, който решава проблема, но ако използвате Windows или MacOS трудно ще намерите подобно средство.

Премахването на шума е едно от нещата, с които GIMP се справя перфектно. Резултатите са напълно сравними с тези от Photoshop. GREYCstoration филтърът унищожава видимия шум и оставя само почти незабележим хроматичен шум. Единственият проблем е с прозореца за преглед на изображението, който едва ли ще ви свърши някаква работа и до последно няма да знаете какво точно сте постигнали.

Дали названието „безплатната версия на Photoshop” е обективно или не, когато се използва за GIMP, може да се спори дълго. Факт е обаче, че това е една от най-богатите на функции безплатни програми за обработка на изображения и може да върши без проблеми ежедневната работа по колкцията ви от снимки.

+

 • Нов удобен интерфейс
 • Хистограми
 • Богатство от функции, характерни за платените програми

-

 • Проблеми с работата на четките
 • Омекотяване на изображението и променяне на шума
 • Paint.net – възможността за развитие

Обработката на снимки винаги е била трудна задача. Безплатните програми се справят качествено с една или друга задача, но постигнете резултати, подобни на тези от обработката с Photoshop CS3 например, ще трябва да инсталирате много безплатни приложения и да научите кои са слабите и силните им страни.

Ако ви трябва обаче софтуер за лека ежедневна работа като преглеждане на изображения и не много тежки корекции,


Paint.net


е чудесен избор. На първо място трябва да се подчертае, че програмата е много лека и няма да заеме почти никакви ресурси на компютъра ви. Въпреки това, ако до момента сте работили с предоставяното в пакет с Windows приложение MS Paint, веднага ще усетите положителната разлика.

Интерфейсът на Paint.net е доста опростен. Въпреки че е създаденa за заместник на MS Paint, програмата не разполага с разточителни графични елементи, характерни за повечето приложения, създадени от Microsoft, което значително намалява натоварването на компютъра. Много важно нововъведение в последните версии е възможността за отваряне на няколко снимки наведнъж, което значително улеснява работата, особено при правенето на колажи. Thumbnail на всеки отворен файл се появява в горния десен ъгъл на прозореца, а навигацията между отделните изображения става с клавишните комбинации Ctrl + TAB или Ctrl + Shift + TAB, както в много от най-използваните уеб-браузъри. Впечатление прави и много развитият Gradient Tool. Той е изключително лесен за употреба и може да бъде настройван по посока и прозрачност.

Има и много съвсем нови ефекти – например Clouds, Outline, Median и Unfocus. Имената им съвсем красноречиво говорят за какво точно служат ефектите. Освен това в интернет могат да бъдат намерени многобройни плъгини, позволяващи използването на допълнителни ефекти. Инсталирането им е забележително лесно – просто трябва да копирате DLL-файла в папка “Effects” и всичко е готово.

Съществуват обаче и други плъгини, които не са за нови ефекти, а за подобряване на функционалността. С тях можете да „накарате” програмата да чете файлове от Photoshop, RAW и DDS-файлове. Някои от тези плъгини са просто адаптирани от други приложения, но във всички случай ще са ви полезни.

Paint.net е изключително гъвкава, особено когато става дума за работа със слоеве. Много от познатите от Photoshop функции са налице и тук – duplicate, flip, merge, blending mode, opacity и т.н. Когато имате възможност да правите толкова много редакции по снимките си, е полезно да имате възможност да се върнете там, откъдето сте започнали, ако стане грешка или не сте доволни от корекциите. History инструментът на Paint.net на практика има неограничени възможности. Единственият проблем да изберете колко точно назад искате да се върнете.

Инструментите за работа с цветовете в основната програма са сравнително малко. Black&white, Sepia, Posterize, Invert colors и всъщност това е всичко. Макар да не е много, може би е по-важно да се отбележи, че и четирите инструмента работят много добре и едва ли в ежедневната работа ще ви притрябва нещо повече.

Накрая ще отбележим и наличието на един от най-важните във всяка програма за обработка на изображения инструменти – Cloning tool. Както е известно, той служи за отстраняване на дефекти по снимката и в конкретния случай функционира отлично.

Макар и без особено разнообразие от функции и ефекти Paint.net може спокойно да върши леките корекции, необходими при ежедневната ви работа. Голямото й предимство се състои в разнообразието от плъгини, които могат да бъдат намерени в интернет. Благодарение на тях можете да накарате програмата да работи по ваш вкус и да я обогатите.

+

 • Отлична програма за лека ежедневна работа
 • Богат избор от плъгини
 • Добра работа със слоеве и history

-

 • Програмата се развива сравнително бавно на фона на конкурентите си
 • Настройките на някои функции са трудни
 • PhotoFiltre – идеалната програма?

Ретуширането на снимки е бавен и не особено лесен процес. Той изисква използването на много ефекти и възможността за настройването им в зависимост от случая. Според създателите си PhotoFiltre е програма, която ви дава точно това, и освен това е безплатна.

Интерфейсът на това приложение е изключително интуитивен и лесен за работа и навигация. Лентата с инструменти ви дава достъп до стандартните филтри и ефекти само с няколко кликвания. Ако това не е достатъчно от сайта на програмата може да бъде свален и инсталиран богат add-on пакет с допълнителни ефекти и други екстри.

 

PhotoFiltre

 

предлага всички стандартни инструменти за обработка - election, clone brush, paint brush и т.н, както и немалко ефекти – photo masks, image adjustments, thumbnail browser и други. Филтрите, оразмеряването и някои други ефекти могат да бъдат прилагани на много снимки едновременно.

PhotoFiltre работи с голям набор от формати, но все пак е далеч от 400-те различни формата, поддържани от XnView. Още с отварянето на снимката работата с програмата ще ви се стори забавна. И въпреки първоначалната прилика с MS Paint ще видите, че резултатите са много по-добри и професионални на вид. На основния прозорец има две ленти с инструменти – едната с основните и най-често използвани функции, докато другата е с rightness, contrast, saturation, gamma correction, dust reduction и т.н. Това прави достъпа до тези инструменти изключително лесен и няма да ви се налага да правите трудна навигация из дълги и объркващи менюта.

Стигнете ли веднъж до филтрите и ефектите, ще разберете, че PhotoFiltre наистина е забавна. Програмата има над 100 филтъра, между които - soften, sharpen, noise, relief, color, artistic, visual effect, deform, stylize, frame, flatten, edges, texture и photo mask. Ако все пак това не ви стига, можете да създадете свои собствени ефекти. Наистина какво повече може да иска човек от безплатна програма за редактиране на изображения?

Заслужава си да обърнете внимание и на функцията Select. На пръв поглед този добре познат инструмент се предполага, че няма с какво да ни изненада. В случая той е измислен много удобно и предлага повече възможности, отколкото се намират обикновено в конкурентните програми. Избраният участък от изображението може да бъде местен навсякъде, но освен това може да бъде променян размерът му, както и цветът. За останалите възможно функции можете да погледнете секцията за помощ, и това може би ще е единствения път, когато ще ви се наложи да я отворите.

Единственият по-забележим недостатък на програмата е, че на работи със слоеве. Макар за ежедневната работа това да няма особено значение, за по-сложна обработка и ретуширане липсата на слоеве налага големи ограничения.

Освен функциите, за една програма е важно да бъде и “user-friendly”. Затова особено важен фактор е езикът. В това отношение PhotoFiltre е много над конкурентите си. Програмата се предлага на 11 езика: английски, френски, холандски, португалски, испански, немски, италиански, руски, шведски, испански и чешки. Упътвания за употреба пък са налични на 5 езика – английски, френски, испански, италиански и чешки. Ако всичко това не ви е достатъчно PhotoFiltre има и платена версия (около 30 долара), наречена PhotoFiltre Studio. Тя предлага още повече ефекти (и разбира се – Layers) и е съвместима с плъгини за Photoshop.

+

 • Многобройни филтри и ефекти
 • Лесен и интуитивен интерфейс
 • Позволява работа с много изображения едновременно
 • Възможност за създаване на ефекти

-

 • Не работи със слоеве
 • PhotoScape – не e за начинаещи

Обикновено се счита, че безплатният софтуер е създаден като компромисен вариант за начинаещи и не особено претенциозни потребители. Професионалистите пък се предполага, че трябва да ползват само скъпо платени и тежки програми, неразбираеми за обикновения потребител.

 

PhotoScape

 

е безплатна, лесна и интуитивна за работа програма, но все пак някои от функциите й изискват по-задълбочени познания, а резултатите от обработката са професионални. При отварянето на приложението ще ви посрещне интерфейс, който ви предлага да използвате различни функции. Някои от тях са лесни – например photo editor. С него можете да работите интуитивно без особени затруднения. Проблеми ще ви създадат обаче някои от другите функции, особено anigif секцията. Ако сте съвсем начинаещ и нямате представа как да работите с тях, не се отчайвайте. Просто ще се наложи да прочетете по-задълбочено help-файловете на PhotoScape, които са едни от най-богатите, които можете да намерите в подобни програми. Ако не друго, ще бъде полезно поне да се научите да навигирате из папките си със снимки чрез панела на програмата, което ще ви улесни значително при работа.

Какво предлага PhotoScape? Всъщност много неща, но ще започнем от функцията Photo Editor. Програмата работи с много разнообразни формати, но специално трябва да отбележим, че можете да обработвете RAW, .png и анимирани .tif изображения. Тук обаче се проявява дребен бъг – конвертирането на файлове от RAW в JPEG при операции като drag-and-drop става успешно само ако RAW-файлът е зареден през вградения навигационен панел на програмата. Иначе самата обработка става сравнително бързо и лесно.

Editor позволява да работите с редица ефекти и настройки, повечето от които са познати от почти всеки друг редактор на изображения - resizing, brightness and color adjustment, white balance, backlight correction, frames, balloons, mosaic mode, adding text, drawing pictures, cropping, filters, red eye removal, blooming. Без да е нещо изключително, този пакет от функции осигурява лесна работа и добри резултати.

Програмата обаче има и функции, които не са характерни за конкурентите й. Пример за това е Screen Capture Effect или казано на езика на простосмъртните – ефект за правене на скрийншоти. Не че това е било някога проблем, но все пак PhotoScape дава някои допълнителни функции като възможност да изберете каква част от екрана искате да бъде заснета. Веднага след като натиснете избраната стойност получавате съответната снимка.

Още един инструмент, който е толкова странен, колкото и ненужен, е Rename tool. Макар да не е ясно какво точно са имали предвид създателите на програмата, единствената функция, която инструментът изпълнява е точно тази, която казва името му – преименува снимките. След като напишете новото име просто трябва да натиснете бутона “Convert” и снимката ще е запазена с новото име... Дали това е по-лесно и удобно от стандартната процедура може да се спори. Единственото уместно приложение на Rename Tool е при преименуване на много снимки наведнъж.

На последно място ще споменем Page Editor. Инструментът помага за оформянето на страници. От вас се иска само да изберете формата на страницата и снимката, която ще сложите на нея. Така лесно можете да оформите картички за печат или колажи за интернет.

В крайна сметка програмата си заслужава, въпреки че не изпъква особено на фона на останалите в това ревю. Интуитивната навигация, различна от всичко останало, както и богатството от функции с лесни настройки, я правят добър старт за начинаещи и ценен безплатен инструмент за професионалисти.

+

 • Интуитивна навигация
 • Богата секция за помощ
 • Работа с RAW, png и tif файлове

-

 • Бъгове при работата с RAW
 • Някои функции не изглеждат особено нужни
 • XnView – богатство от формати

За колко графични формата можете да се сетите без да се замисляте? 10-20? Или с големи усилия – 40-50? Е можете изобщо да не се натоварвате с помненето на различни формати, защото е почти сигурно, че безплатната програма за преглеждане и обработка на снимки XnView ще успее да разчете и най-странните файлове, които имате. Софтуерът работи с 400 файлови формата, което със сигурност е достатъчна причина да го имате на компютъра си.

 

XnView

 

е бърза програма за преглед и конвертиране на графични файлове. Широкият обхват на графични формати, както и съвместимостта с различни операционни системи я правят изключително удобна и полезна програма. Всичко, което трябва да направите е да изтеглите един файл с размер малко над 5 мегабайта, да го инсталирате и да започнете работа. В момента са достъпни три версии – за Windows 3.х, за Windows 95, 98, NT, 2000, ME, XP и Vista и създадената multy-platform версия за MacOS X, Linux, FreeBSD, OpenBSD, NetBSD, Irix, Solaris, HP-UX и AIX. В някой форуми се срещат оплаквания от премахването на отделната версия за MacOS, но отзивите сочат, че мулти-платформената версия на програмата работи без проблеми с тази операционна система.

За разлика от много безплатни програми, XnView предлага големи възможности за индивидуализация. На първо място, а може би и най-важно, тя не окупира всички графични файлове, които намери на компютъра. При инсталацията ще се появи въпрос кои файлове искате да бъдат асоциирани с програмата. Без значение какво ще изберете, винаги асоциациите могат да бъдат променени.

Програмата предлага много функции, познати от платените продукти – преоразмеряване, кропване, създаване на списъци с файлове, премахване на червени очи и т.н. XnView е много полезна ако хобито ви е фотографията – тя предлага възможност за търсене по ключова дума или категория, рейтинги, забележки и накрая, но не и по значение, поддръжка на metadata EXIF, IPTC и XMP.

В предишните версии можеше да се почувства несъвършенство на някои функции и особено на секцията за помощ. Докато първият проблем вече е коригиран и функциите работят стабилно, то вторият още е налице. Наистина файловете с упътвания са много по-богати отколкото досега, но все пак описанията на някои функции не съвпадат, защото са написани за предходни версии на програмата. Все пак картинката не е чак толкова черна, защото XnView не разполага с кой знае какви иновативни функции и ако сте работили с какъвто и да е друг графичен редактор, едва ли ще срещнете някакво затруднение.

Не може да се отрече, че в създаването на програмата е вложена много практична мисъл. Основният екран е оформен като голямо меню. Оттук можете да преглеждате съдържанието на папките си и да променяте настройките на за работа. За да видите интерфейса за обработка на изображения, трябва просто да отворите снимка или друг графичен файл. В този момент автоматично ще се появят всички необходими менюта за редактиране.

Ако сте работили с Photoshop например, ви очаква неприятна изненада – всички бутони за контрол са различни. Например докато от Adobe използват Alt + Ctrl + I за преоразмеряване, в XnView комбинацията е Shift + S. Кропването пък става с Shift + X.

В заключение можем да кажем, че XnView е програма, която безспорно трябва да имате, особено ако често работите със странни и рядко срещани формати. Не трябва обаче да очаквате прекалено много от нея – ежедневната работа по преглеждане, сортиране и конвертиране на снимките, са нещата, които този софтуер върши добре. За сериозно редактиране обаче трябва да се насочите към друг продукт.

+

 • Поддържа 400 формата
 • Много възможности за индивидуализиране
 • Постоянно се разработват допълнения и ъпдейти
 • Работи с много операционни системи и може да се ползва и на Pocket PC и Smartphone

-

 • Понякога секцията за помощ не се актуализира навреме
 • Клавишните комбинации за контрол не са същите, като на повечето други програми.
103 одобрения
20 неодобрения
Още от рубрика "Цифрова фотография"
КОМЕНТАРИ ОТ  
Анонимен
15:20, 24 октомври 2009
1
одобрения: -1
Анонимен
14:32, 28 октомври 2009
offffffffffff pisnami ot takiva pogrami sa dagi xvana leko po leko da gi 6ibam i da i turq (mooning)
2
одобрения: -1
Анонимен
19:30, 13 ноември 2009
3
одобрения: -1
Анонимен
13:31, 12 март 2010
kak da q isteglimmmmmmmmmmmmm
4
одобрения: -1
Анонимен
20:50, 24 март 2010
kak da qsvala togava 6tom e mnou qka
5
одобрения: -1
Анонимен
15:17, 16 април 2010
6
одобрения: -1
Анонимен
11:12, 21 април 2010
7
одобрения: -1
Анонимен
14:57, 26 май 2010
8
одобрения: -1
Анонимен
17:02, 10 юли 2010
9
одобрения: -1
Анонимен
14:29, 06 декември 2010
.. i kaak da q svalqq ?! pfff
10
одобрения: -1
Анонимен
19:59, 24 март 2011
kak da q svalq
11
одобрения: -1
Azzzz
20:01, 10 април 2011
XnView --- Unikalna
12
одобрения: -1
feymiOoO
17:36, 29 април 2011
KAK DA Q SVALA KAJI MI PLS
13
одобрения: -1
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Безплатни програми за редактиране на снимки"    

абонамент за бюлетина