Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Как да се справим с изскачащите прозорци

13 октомври 2004
34008 прочитания
9 одобрения
19 неодобрения
Изскачащите (pop-up) прозорци с реклами смущават спокойствието на повечето Интернет-потребители. Да се избавите от тях обаче е много лесно. Има най-малко три начина за това. Рекламата в pop-up прозорци, поместена на много сайтове в Интернет, е една от най-досадните. Потребителите постоянно се оплакват от изскачащите тук и там прозорци с най-разнообразни търговски предложения. Вместо да се жалваме, можем да се избавим веднъж завинаги от тази досада, без това да ни струва особени усилия. Първият начин Най-радикалният сопсобо да се отървете от изскачащите прозорци е да се откажете от най-популярния браузър Internet Explorer.

Неговите главни конкуренти - Mozilla и Opera, освен по-малката си уязвимост за всякакви атаки, притежават и други предимства, сред които и блокиране на pop-up прозорци. В Mozilla настройките за блокиране на pop-up са най-прости. Блокировачът може да бъде включван и изключван. При активиране имате възможност да зададете списък на сайтовете, на които разрешавате да показват плаващи прозорци. Mozilla практически не допуска грешки, които водят до появата на на такава реклама. Пълната версия на Mozilla, която включва пощенски клиент, много добър HTML редактор и други компоненти, ще намерите на диска към настоящия брой на списанието.

Настройките за блокиране на pop-up в Opera са по-усложнени. Блокировачът може да бъде управляван както през менюто за бързи настройки (което се извиква с клавиша F12), така и от менюто Tools/Preferences/Windows. В последната версия на Opera 7.5x блокировачът има четири настройки: за разрешаване на изскачащите прозорци, за разрешаването им, но чрез отваряне във фонов режим, за пълна забрана или за отваряне на такива прозорци само след съгласието на потребителя. Пълната версия на Opera също може да инсталирате от нашето CD. Ефективна борба с изскачащите прозорци позволяват и браузърите, които използват ядрото на Internet Explorer.

(Вижте бр. 7/2004 на PC WORLD). Блокиране на pop-up прозорци поддържат както Avant Browser, така и популярният браузър MyIE 2, отскоро преименуван в Maxthon. Освен блокирането на изскачащи прозорци, тези браузъри ви позволяват да разрешите или забраните други често използвани в рекламите функции, например поддръжката на Macromedia Flash или анимираните GIF файлове, по което нампомнят на Opera. Вторият начин Какво правим в случаите, когато потребителят не иска или не може да се откаже от традиционния Internet Explorer, но пък не иска да се примири с изскачащата реклама? Доскоро можеше да се справите с този проблем само по едни начин - чрез инсталирането на допълнителен модул в браузъра.

Първата възможност за блокиране на pop-up предостави компанията Google чрез своя панел с инструменти Google Toolbar. Включването или изключването на блокировача става през съответния бутон на панела. Там се води и отчет за блокираните прозорци. При всяко блокиране потребителят се известява - курсорът и бутонът за блокиране в панела за кратко променят външния си вид. Google Toolbar позволява и да въведете списък от сайтове, на които разрешавате плаващи прозорци, а като кликнете върху pop-up със задържан Ctrl, можете да го отворите еднократно. Възможност за блокиране на изскачащи прозорци предоставят и други панели с инструменти, например Yahoo Toolbar и MSN Tollbar.

Google Toolbar се отличава с наличието и на българска (макар и бета) версия, която обаче не поддържа pop-up блокировач. Тя е достъпна на този адрес: http://toolbar.google.com,. Блокирането на изскачащи прозорци работи само в Internet Explorer версии 5.5 и по-големи. Третият начин От съвсем скоро блокирането на pop-up прозорци в Internet Explorer може да се осъществява и без надстройки от трети страни. Функцията най-после бе добавена във втория сервизен пакет за Windows XP и така потребителите на тази операционна система могат да се справят с досадните реклами, без да инсталират допълнителен софтуер.

Блокирането на изскачащи прозорци след инсталацията на Service Pack 2 се извършва автоматично. При блокиране на pop-up се извежда и съобщение в специален информационен панел. Ако натисне върху него, потребителят може да отвори блокирания прозорец или да настрои блокировача по свое желание. Възможностите за настройки са достатъчно много. Освен да включи блокировача, потребителят може да регулира неговата агресивност. По подразбиране е зададено средно ниво, което блокира повечето нежелани прозорци. На по-агресивното равнище се блокират всички изскачащи прозорци, а за да отворите линк с използване на pop-up, трябва да го кликнете с натиснат клавиш Ctrl.

При най-ниското ниво на агресивност изскачащите прозорци работят, ако са поместени в "безопасни" сайтове. Сайтовете, в които изскачащите прозорци са ви нужни, може да въведете в списък, който прилича на този в Mozilla.
9 одобрения
19 неодобрения
Още от рубрика "Практика"
КОМЕНТАРИ ОТ  
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Как да се справим с изскачащите прозорци "    

абонамент за бюлетина