Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах

Близки срещи с GPhone

Ексклузивен тест на T-Mobile G1 - първият мобилен телефон, използващ платформата Google Android, който вече може да бъде закупен и в България

18 февруари 2009
8451 прочитания
0 одобрения
2 неодобрения

В последните месеци на миналата година се случи едно от събитията, които всички чакаха с огромен интерес – беше представен официално, а малко по-късно се появи и на пазара първият телефон снабден с мобилната операционна система на Google. Платформата Android, представена година преди това, беше почетена със сериозно внимание от страна на медиите – факт, който едва ли е изненадал някого, като се има предвид силата и влиянието на компанията, стояща зад Android и най-вече амбициите й за навлизане на пазара на мобилни устройства. Google избра Linux като основа на отворената си система, обърна се към тайванците от HTC за дизайна и производството на първия телефон с нея и сключи споразумение с T-Mobile за продажба му в мрежите на оператора. От края на миналата година устройството може да бъде поръчано в отключен вид от всеки, който се е регистрирал като автор на приложения. В началото на 2009 вече се появиха и първите оферти за закупуването му у нас. Макар телефонът да не се предлага официално в България (страната ни е извън мрежата на оператора T-Mobile), редица български онлайн магазини изкушават потребителите с възможността да се сдобият с толкова нашумелия GPhone. И въпреки че цената му варира между 950 и 1100 лева, кандидати за него не липсват.

T-Mobile G1 неминуемо е подлаган на сравнение с iPhone, но ние няма да се занимаваме с това, а ще спрем внимание на неговите най-важни особености. Като първо и засега единствено устройство с Android, G1 съвсем не е лишен от проблеми и недостатъци, но това са неща, които (с оглед на ролята му на пионер) сме склонни да му простим. Първите корекции и подобрения вече са налице – те са софтуерни и идват от алтернативен клон на платформата, носещ името cupcake. Те вече бяха добавени към основния, като в близките няколко седмици ще бъдат достъпни и за потребителите на G1 чрез ъпдейт. Новостите са много, като сред тях се открояват виртуална QWERTY клавиатура, обновено WebKit ядро на браузера, вмъкване на нов и оптимизиран JavaScript енджин, възможност за запис на видео, поддръжка на стерео Bluetooth и др.

Изработен от HTC, G1 изглежда като истински продукт на тайванската компания, известна с пристрастията си към Windows Mobile. С размери 117,7 x 55,7 x 17,1 мм и тегло 158 грама, телефонът не притежава привлекателния дизайн на актуалните модели на HTC, но за сметка на това може лесно да привлече погледите на околните. Той се откроява най-вече заради извитата под ъгъл долна част на корпуса, върху която са поместени 5 хардуерни бутона заедно с навигационен тракбол. Това дизайнерско решение изглежда малко странно – въпреки че приближава микрофона до устата (с което спомага за подобряване на качеството на звука), конструкцията до известна степен затруднява работата с QWERTY клавиатурата, когато тя бъде отворена. Въпросната клавиатура е главната причина за по-големите размери на G1, но пък значително улеснява въвеждането на информация, което за много хора (като например бизнес потребителите) е особено важно. Достъпът до нея е лесен – трябва само леко да побутнете дисплея встрани, като останалото движение се продължава от специален пружинен механизъм. Бутоните са малки, но с достатъчно разстояние между тях, което прави използването им удобно, макар че би било добре ако бяха малко по-високи. Всъщност при работа с клавиатурата, не бутоните, а извитата част корпуса представлява проблем и определено е нещо, с което трябва да се свикне. Задният панел на G1 е покрит с меко на допир покритие, което улеснява стабилното захващане в ръка и прави работата с телефона по-удобна. Отзад е разположена и 3,2 Mpxl камера с автофокус. Върху корпуса откриваме бутони за управление на звука, капаче зад което е скрит слот за microSD карта и ExtUSB порт, съвместим с miniUSB.

Стигаме до дисплея, който разбира се заслужава специално вниманието. С резолюция 320 x 480 пиксела (HVGA), той има диагонал 3,2”. Изработен е по капацитивна технология (като този в iPhone), което означава, че за управление трябва да използвате пръста си, а не стилус и освен това не е нужно да прилагате натиск, за да бъде регистрирано докосването върху него. Достатъчно ярък е, информацията върху екрана се изобразява отлично, а когато клавиатурата е отворена, ориентацията на изображението се променя автоматично от портретен в пейзажен режим. За улесняване на работата с виртуалните бутони, в някои случаи натискането им е съпроводено от лека вибрация, но това не се случва винаги. Въпреки че наскоро група хардуерни ентусиасти установи, че дисплеят има мултисензорни възможности, те все още не са активни, но има вероятност скоро и това да се случи.

Интерфейсът на Android изненадва приятно с външен вид и лекота на употреба, което е добра новина. Основният екран подлежи на персонализация по няколко начина - чрез поставяне върху него на уиджети, връзки към любими приложения или промяна на фоновото изображение. Може да оставите отворени приложения във фонов режим, като те ще продължат да работят и да се връщате към тях, щом ви потрябват. Както всички предварително очаквахме, първият телефон на Google предлага пълна интеграция с някои от разнообразните услуги на интернет гиганта като Gmail, Google Maps и Google Calendar. Добавени са и клиент за достъп до YouTube и музикалния магазин на Amazon, както и до Android Market – онлайн услугата за изтегляне на допълнителен софтуер, в която засега се предлагат само безплатни приложения. В близките седмици в нея трябва да се появят и първите комерсиални програми, с което тя да се превърне в реален конкурент на Apple App Store. G1 без проблем ще синхронизира телефонния си указател и събитията от календара с вашите Gmail и Google Calendar акаунти, като използва Wi-Fi или 3.5G мобилна връзка. G1 се задвижва от чипсета Qualcomm MSM7201A, в основата на който е процесор с тактова честота 528 MHz.

За сърфиране в мрежата телефонът предлага пълнофункционален уеб браузър, базиран на WebKit – същият енджин стои в основата на Safari в iPhone и на браузъра, който Nokia добавя от известно време в смартфоните си. Единственият сериозен недостатък на приложението е, че не поддържа Flash съдържание. Браузърът може да се ползва както в портретен, така и в пейзажен режим, но в първия случай няма как да въвеждате информация, тъй като телефонът не разполага с виртуална клавиатура. Както споменахме в началото на статията - това скоро ще се промени. Работата с електронна поща е много удобна заради пълноразмерната клавиатура, а освен с Gmail, G1 лесно се конфигурира и за работа с други POP3/IMAP4 акаунти. Телефонът се справя с показването на HTML в писмата и може да отваря прикачени файлове в Word, Excel, PowerPoint и PDF формати, но без опция за редактиране. Иначе феновете на бързата комуникация могат да разчитат и на клиенти за услугите на Google Talk, AIM, Windows Live и Yahoo Messenger.

Сред допълнителните възможности трябва да споменем включените два начина за локализиране на местоположението на устройството и неговия притежател. Единия разчита на вграден aGPS приемник, а другия на мобилната мрежа. От тях се възползва Google Maps, който предлага познатите от настолната версия възможности, сред които и Street View. Уникалното в случая е, че тя работи с вградения в G1 цифров компас и може да покаже 360 градусова панорама на улицата, на която се намирате, чрез просто завъртане на телефона. Google Maps става и за навигация, но за разлика от другите решения, не осигурява указания в реално време. Това вероятно в най-скоро време ще бъде решено, чрез някое от бъдещите приложения в Android Market.

С това приключва кратката ни разходка сред функциите и особеностите на T-Mobile G1 – първият и засега единствен телефон с Android на пазара. И макар че по-голямата част от недостатъците му могат да бъдат лесно изчистени чрез бъдещи ъпдейти на софтуера или чрез допълнителни приложения, някои проблеми и ограничения са хардуерни и ще трябва да изчакаме следващите ревизии на телефона, за да го видим без тях. Погледнато в по-далечна перспектива, бъдещето на Android изглежда светло и сме сигурни, че през тази година ще чуваме все по-често за платформата. Всичко, което й е нужно в момента, е добавянето й в телефон с технологичния сексапил на iPhone – нещо, с което произведения от HTC модел G1 трудно може да се похвали.

 

МрежаHSDPA 2100, GSM 850 / 900 / 1800 / 1900
Размери/тегло117,7 x 55,7 x 17,1 мм / 158 гр
БатерияLi-Ion, 1150 mAh
ОСAndroid
Дисплейсензорен с диагонал 3,2" и резолюция 320 x 480 пиксела, 65 536 цвята
Мултимедиямултимедиен плейър, 256 MB ROM и 192 MB RAM памет, microSD слот, 3,2 Мpxl камера с автофокус, YouTube клиент
Трансфер на данниHSDPA/HSUPA, GPRS, Bluetooth 2.0, Wi-Fi (802.11b/g), USB
Бизнес функциисинхронизация с Gmail и Google Calendar, разглеждане на MS Office и PDF документи, Google Maps, високоговорител
СъобщенияSMS, MMS, e-mail (HTML в писмата), IM
Екстрицифров компас, aGPS приемник, акселерометър, 5 редова QWERTY клавиатура, изтегляне на софтуер от Android Market, тракбол

0 одобрения
2 неодобрения
Още от рубрика "Мобилни комуникации"
КОМЕНТАРИ ОТ  
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате статията
"Близки срещи с GPhone"    

абонамент за бюлетина